2009. május 17., vasárnap

Tolerancia

Talán az egyik legfontosabb dolog lenne a 21. század rohanó mindennapjaiban. Pénteken voltam az új főszerk.-kel Pesten egy diákkonferencián, melynek témája a szolidaritás és a fejlődő országok problémái voltak.

Úgy érzem, fontos, hogy segítsünk, hisz mi, európaiak, illetve Amerika taszítottuk őket ilyen helyzetbe. Az önző, nyereséghajhász emberek miatt élik nyomorban életüket. Igen, a világ tulsó felén a gyerekmunka és az emberkereskedelem nem ismeretlen fogalmak. Sajnos ott ezt mindenki ismeri. A nőket kizsákmányolják, kínozzák, barbár szokásoknak vetik alá és megalázzák. A gyerekek többsége nem éli meg a 14 éves kort. Az anyák belehalnak a szülésbe. Nincs víz, nincs élelem, nincs esélyük, ha nem teszünk érte, hogy legyen. Itt, az EU-ban egy tehénke napi több mint két dollárból él, míg náluk egy ember kevesebb mint egyből. Elég rossz humora van a jólétnek.

Tolerancia... Szolidaritás... Ne csak a harmadik világ éhezőire gondoljunk. Mi van azokkal, akik itthon lógnak ki a sorból? A faji, nemi, szexuális hovatartozáson alapuló megkülönböztetéssel nap mint nap szembesülünk. Miért rosszabb valaki a másiknál? Élni és élni hagyni... Tudom, hogy közhely, mégis úgy vélem, ez az, aminek meg kellene valósulni ahhoz, hogy egy jobb világban élhessünk. És tényleg csak rajtunk múlik. Meg tudjuk változatni a világot, csak akarnunk kell!

1 megjegyzés:

Bere írta...

"A suliújság következő számában az iskolai tolerancia kérdése is terítékre kerül" - nagyjából ez volt a lényege annak, amit a legutóbb megtudhattunk a vezetőségtől. Jó tudni, honnan az ötlet.:P (Ők is jártak ugyanitt, ugyanekkor, tudtommal.)